Sommareksem och allergisk hud hos häst

Sommareksem och allergisk hud hos häst

Sommareksem är den vanligaste allergiska sjukdomen hos häst.
Klåda är ett typiskt första symptom på hudallergi. Många olika orsaker kan påverka.
Bitande insekter förorsakar allergiska reaktioner hos de flesta hästar, trots att bara en minoritet har sommareksem.
Skillnaden mellan en häst med sommareksem och en allergisk reaktion på insektsbett ,bestäms av
symptomens intensitet. en allergisk reaktion kräver daglig vård så länge som symptom finns.

Med hjälp av veterinär kan du få den bästa helhetsbilden av din hästs sjukdom och därmed bestämma
bästa möjliga vård.

Sommareksem är den vanligaste allergiska hudsjukdomen hos hästar. Hästar är överkänsliga mot vissa flygande
bitande insekters (Culicoides=knott) saliv. De små insekterna lever i våtmarker, stilla vatten 8t ex diken) och de är dåliga flygare, i mörkret kan de inte alls flyga.

Överkänslighet ger allergisk information. Värme, hudrodnd och med tiden förhårdnad av huden är tydliga symptom på en allergisk inflammation. En allergisk inflammation ger kåda som gör att hästarna kliar sig.

Kliandet kan orsaka ytterligare skador på huden, vilken kan bli infekterade. Huvud, öron, mankam, svansrot och den dorsala mittlinjen är främsta symptomområden. Den allergiska sjukdomen blir vanligtvis värre med tiden, speciellt om vården är otillräcklig.

Den primära vården av allergi är att undvika det som orsakar den alllergiska reaktionen ( livsmiljö,flugmedel, eksemtäcke).

God hudvård är att hålla huden ren och ta hand om hudens fuktbalans.Den effektivaste vården av en allergisk
inflammation är glucokortikosteroider, dvs kortison. Den dämpar den allergiska inflammationen. Användning av kortison kan innebära allvarliga bieffekter. Utskriven och kontrollerad av veterinären är kortison en utmärkt medicin vid allvarliga akuta allergiska problem.

Även antihistaminer används vid vård av allergier. Men deras effekt är inte vetenskapligt entydligt bevisat på häst. Homeopati har också hjälpt vissa hästar. kortison, antihistaminer och eksemtäcke räcker inte som vård, den allergiska huden kräver också bra lokal vård.

Bruksanvisning av Solhedsprodukterna

Börja vården omedelbart vid första symptom, för att hålla situationen under kontroll och för att undvika allavrliga akuta problem. Daglig vård behövs vid aktiv knottsäsong. I böran och slutet av säsongen kan det räcka med vård 3-4 gånger/vecka.

1. Håll huden ren. Genom tvätt kan man avlägsna allergener, minska mikrob belastning, lugna och vårda huden.
Regelbunden vattentvätt är oftast tillräckligt för känslig allergisk hud, för då undviker man påfrestning av huden med tvättmedel och kemikalier. Oftast räcker det med att borsta huden ren före applicering med Derma 2 serum.

2. Skölj bort all smuts och blöt området med vatten. Massera försiktigt in Derma 1 antiseptiskt shampo på symptomområdena. låt verka ca 3 minuter. Skölj därefter noggrant med vatten.

3. Låt området torka och smörj Derma 2 serum på torr hud. För att komma åt huden i mankammen, dela manen
i bena, öron med symptom sköter man genom att borsta rent och applicera Derma 2. En gång i veckan tex tvättdagen kan man använda Derma 5 antimikrobisk kräm för att få extra hjälp vid hudproblemen. Derma 5 är lämplig för "elefanthud" och tex kliad svansrot som ser ut som en "rotborste". Till regelbunden daglig vård passar
Derma2 serum bäst. Det är normalt att en mjällhinna kan bildas på hudens yta när huden förnyas. Desto mera huden förnyas ju mera mjäll bildas. Borsta då bort mjällhinnan och smörjsymptomområdet på nytt. Regelbunden skötsel upprätthåller hudens fuktighet samt hållbarhet.

4. Spraya eller massera försiktigt in Derma 3 spray/kräm mothårs i pälsen med hjäp av tex en svamp, på ett par centimeters avstånd från symptomområdena.

5. Veterinär bör tillkallas vis akut allergisk situation där hästen har kliat sig så att öppna sår uppstått. Veterinären avgör behovet av eventuell kortisonbehandling. Öppna sår vårdas med vattentvätt och såret kan sprayas med Derma 6 sårolja.

Vanliga problem vid vård av sommareksemhästar är:

1. Vården är inte tillräckligt regelbunden.

2. Vården når inte alla symptomområden.

3. Vården når inte huden.

4. Otillräcklig hygien

Vårdaren begränsar ofta vården till synliga problemområden. Tex av mankammen vårdas endast de 10 cm
där hästen har kliat sönder manen. Oftast har hela mankammen en allergisk inflammation (värme,rodnad,förhårdnad hud). Trasiga täcken talar för att hästen har klåda och har behov av mera hudvård.
Vid en kronisk sjukdom som allergi är den viktigaste vården bra uppehållande daglig vård. Det gäller ofta för hästägaren att skapa ett vårdteam för att säkerställa daglig vård.

Allergisk hud är känslig och tål inte hård mekanisk eller kemikalisk stress. Det som du sätter på hästens hud, borde du vara beredd att använda även på din egen hud. Undvik feta och samlande salvor/oljor. Försök att ordna täckesfri tid utomhus till din häst tex mitt på dagen, då det är begränsat med knott. Att förhindra att ästen kliar sig , minskar inte den allergiska inflammationen och klådan. När du vårdar häst med sommareksem följ noggrant
med hudens tillstånd genom att känna med händerna(palpera), inte bara reagera på bortkliat tagel.
Frisk hud är elastisk och mjuk men inte varm.
Derma-produkterna är dryga och liten mängd räcker Med hjälp av spetskorken är det enkelt att applicera noggrant och sparsamt.

2017-07-21

Produkter

Handla

Information